4.B

4.B

Mgr. Lenka Pavlátová

Uvítání

Vítáme všechny naše příznivce v novém školním roce. Protože už jsme letos velcí čtvrťáci, chceme se na svých třídních stránkách taky podílet.

Takže hned v prvním týdnu jsme uspořádali malou, úplně nepovinnou soutěž o nejlepší básničku na téma: „ Konec prázdnin, začátek školního roku.“ V pátek se básniček sešlo devět a celá třída utvořila hodnotící komisi.

… a toto je znění vítězné básně. Autorkou je……. Naše Zuzka !

Hola,  hola, škola volá,

 tak nás budí maminka.

Dva měsíce prázdnin

 to je doba kratinká.

Plavky , vodu, koloběžku

 vyměním za těžkou tašku.

Volno u babičky a dědy

vyměnila jsem z a frontu na obědy.

Deset měsíců to přečkám

 a červnu se snad dočkám.

Září

V září jsme se v českém jazyce zabývali hláskami. Nejvíc nás bavilo slabikotvorné R a L. Když jsme jednou dali hlavy dohromady, vzniklo tohle krátké povídání o zvířátkách. Chcete-li si procvičit jazyk, čtěte nahlas…

Vlk mrkl, smrkl a zdrhl.

Plch strhl srst o trn a drn, zhltl hrst zrn.

Plž šplhl na vrch a brnkl o brk.

Mlž frkl a prskl, až se na smrt smrskl.

Ve vlastivědě pořád koukáme na stejnou mapu. Už to byla nuda, tak jsme si podle přísných mapologických pravidel namalovali vlastní. Ve fotogalerii jsou dvě nejpovedenější od Bětky a Fandy.

Říjen

V říjnu jsme společně navštívili oslavanské Permonium. Permoníci si na nás přichystali spoustu ne právě lehkých úkolů. Na nás si ale nepřijdou ani ty nejtemnější podzemní bytosti. Všichni jsme se z tmavých bludišť v pořádku a spokojeně vrátili.

V pátek, hned po podzimních prázdninách, jsme si ve třídě uspořádali hallowenskou oslavu. Černá barva nám opravdu slušela a nikdo se při kuchání dýní do prstu neřízl.

Finiš v prvním pololetí

Letošní neobvykle dlouhé vánoční prázdniny jsou už bohužel za námi. Několik fotek, jak jsme ve škole slavili s čerty, anděly, Mikulášem i pod vánočním stromečkem najdete, jako obvykle, ve fotogalerii.

Teď nás ale čeká pololetní písemkové řádění.  Tak tedy do boje!

Tady je plán pololetních testů a jejich zadání.

12. ledna   Vlastivěda: Města, počasí a podnebí v ČR, životní prostředí a jeho ochrana

                   Všechnu chytrost najdeme ve vlastních hlavách, v sešitě a v učebnici na str. 26 – 37

15. ledna    Český jazyk: Pravopis ( hlavně ta zatracená vyjmenovaná slova)

                                          Určování slovních druhů

                                          Pád, číslo a rod podstatných jmen

20. ledna      Matematika:   Sčítání, odčítání, násobení a dělení  do milionu

                                            Zaokrouhlování

                                            Tradičně nějaký zapeklitý slovní příklad

                                            Rýsování kolmic a rovnoběžek

Pranostika na měsíc leden:

Kdo písemky nepodcení,

slízne pěkné vysvědčení.

Na jedničky čučí,

kdo se v lednu učí!

A s vervou do druhého pololetí !

Nejenom celý leden, ale i polovinu února jsme si vylepšili bruslením.  Každou středu jsme se vydali na led a kromě bruslení jsme se učili taky a především zabrzdit. To abychom nerozbili nosy sobě ani ostatním. Poslední hodinu jsme si zpestřili jízdou zručnosti v netradičních čepicích.

V únoru k nám také zavítali dva bubeníci a přivezli s sebou spoustu bubnů a bubínků. Za hodinu nás přesvědčili, že bezmála čtyřicet čtvrťáků dokáže hrát v jednom rytmu. A to je dobré vědět.

březnu se nám o zpestření vyučování postaralo samo Slunce. Vyrobili jsme si speciální pozorovatelské masky a pozorovali jsme jeho zatmění. Nahlédněte do fotogalerie, tolik amaterských astronomů v akci pohromadě se jen tak nevidí.

Než jsme se stačili trošku rozkoukat po zatmění slunce, byl tu duben a s ním i Velikonoce. Něco lidových tradic jsme si zopakovali v Moravském zemském muzeu. Připomněli jsme si i nedávno minulý masopust. A abychom konečně přivolali jaro, vypěstovali jsme si ve třídě každý své malé políčko pšenice. Tak malé, že jsme si ho před prázdninami mohli odnést domů. Fotogalerie vám ukáže, že jsme se u toho všeho dobře bavili.

Ještě jednu akci jsme si v dubnu báječně užili. Spolu s celou planetou jsme oslavili Den Země. Vyrazili jsme si na výlet do staré keltské vesnice Isarno. Pod velením tří pravých, nefalšovaných Keltů jsme se naučili rozdělávat oheň a péct na něm placky z vlastnoručně pomleté mouky. Taky střílet z luku a házet oštěpem a dokonce razit mince. To všechno by se nám jednou mohlo docela hodit, nemyslíte?

květnu pořádala naše škola, stejně jako loni, velkou výstavu a aukci obrazů a obrázků. A právě naše třída 4. B dostala za úkol postarat se o hladký průběh celé akce. Nejen že jsme na výstavu dodali deset nejlepších výkresů, které jsme za celý rok namalovali, nejen že několik holek z naší třídy zpívalo ve sboru a tančilo v tanečním vystoupení, které výstavu slavnostně zahajovalo, ale Barča s Bětkou se dokonce ujaly role moderátorek, Matyáš, Nicolas a Fanda zvládli roli recepčních a uvaděčů, Zuzka, Adélka a Saška funkci kontrolorů, aby náhodou nedošlo k nějakému trapnému omylu a Láďa, Milan a Saša se s grácií věnovali hostům po celou dobu výstavy. Všichni dohromady, oblečeni v černobílém, jsme zvládli roli aukčních asistentů zcela profesionálně. A náš nejúspěšnější autor?   Tentokrát Saša Jurisová! Můžete se přesvědčit ve fotogalerii.

Jednou, a taky to bylo v květnu se na tabuli objevil záhadný text:

 .... a když jsme vystoupili z vlaku, nemohli jsme vůbec poznat okolí. Silnice, co měla vést vpravo se kroutila doleva, řeka tekla na opačnou stranu, než jsme čekali a místo známého rybníka, kde jsme se chtěli vykoupat, jen neprostupné houští...

Všichni jsme se snažili vymyslet a napsat, jak to bylo dál. A Vítek, ten na to opravdu přišel. Jestli to chcete také vědět, koukněte do fotogalerie.

Rozvrh hodin

4.B 1 2 3 4 5 6
Pondělí ČJ M Aj Vl Hv
Úterý Čj M Tv Aj Čj
Středa M Aj Čj Pv
Čtvrtek Čj M Vl Aj Čj Pl
Pátek Čj M Aj Vv Vv

Galerie